torstai 11. marraskuuta 2010

Opetus

Luostarissa kohisi ja kuhisi. Munkki Sebaotia pidettiin yhteisön etevimpänä meditoijana, joten kademieli oli vallannut suuren osan munkeista. He katselivat kiukkuisina sermien väleistä, kun Sebaot meditoi pohjoissalin nurkassa aamuisin hohkaten rauhallisuudellisuutta. Munkit laskivat kulmiaan ja puhisivat ja joskus laskettelivat ilkeätä leikkiäkin. Mutta Sebaot vaan ristiistui salin nurkassa selkä ulkoiseen todellisuuteen päin, tyynenä kuin aamuöinen lampi.
            Tietoisena asiain huolestuttavasta tilasta vastaava pääluostarinjohtaja Sörssellssön kokosi munkit eräänä aamuna palaveriin luostarin takapihalle, mistä bambumetsä alkoi. Kaikki yhdeksäntoista munkkia istuivat rintamasuunta kohti pimeää bambutiheikköä, ja Sörssellssön seisoi heidän edessään arvokkaana ja vakavana. Munkiston keskuudessa väreili tuntu, että tässä ollaan nyt viisaudelle altistumisen äärellä.
            Sörssellssön käännähti sijoillaan ja tartahti lähimpään bambunvarteen. Hän taittoi sen rajulla liikkeellä paksua reittään vasten poikki niin että rusahti. Munkisto älähti lähes yhteen ääneen. Sörssellssön otti muutaman sivuaskeleen verkkaisesti kuin aamuöinen lampi. Silloin jokainen munkeista näki omilla japanilaisen vinoilla silmillään aiheutuneen vahingon. Sitten Sörssellssön kääntyi ja tuijotti munkistoa kallionkovaksi jähmettyneellä surullisella naamallaan.
            Vastaavan pääjohtajan ääni petti, kun hän totesi ykskantaan: – Näinkin voi olla.
            Siitä lähtien kaikki muuttui 安泰寺:n luostarissa. Vihanpito munkki Sebaotia kohtaan hälveni kuin ilmanraikastajan vaikutuksesta. Kun eräänä päivänä paljastui, että kadehdittavan pitkäkestoisina aamumeditaatio sessioinaan Sebaot lähinnä nuokkui sijoillaan, aiheutti se munkistossa vain kohteliaan laimeaa mielenkiintoa. Kaikki olivat ystävällisiä toisilleen kuin aamuöinen lampi. Munkit käveleskelivät ympäriinsä, työskentelivät ja meditoiskentelivat harmoniassa toistensa kanssa ja maailman kanssa. Ja kaikesta oli kiittäminen sitä opetusta, jonka vastaava pääluostarinjohtaja Sörssellssön oli heille tuona käänteentekevänä aamuyönä antanut.

1 kommentti: