keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Porcupine Treestä ja naistenlehdistä

Tänäisellä jääiltakävelylläni kuuntelin Porcupine Treen Fear of a Blank Planetin. Se on tyylikkäästi surullisin, vaikuttavimmin luovuttaneen sävyinen levy jonka tiedän. Kuten Toolin Lateraluksenkin kanssa, muistan myös missä kuulin Blank Planetiä ensi kerran: Kuopiossa levykaupassa Aten kanssa. Kysyin Äxän tavaramerkkivittumaiselta kassasedältä, että mitä ihmettä tämä oikein on.


Joka tapauksessa. Poikkesin korvaamaan jään autioon avaruuteen kadonnutta energiaani Sysmän grillille. Hampurilainen, ranskalaisia ja lasipullokokista.
            Ahmiessani luin Seiskaa. Ihmiset ovat kai yleensä ärtyvinään lehdestä. Minua Villa Sarkian vessan naistenlehdet kuitenkin korpeavat enemmän - ei sillä etten lukisi niitä päivittäin ja olisi vieläpä tietoisesti jättänyt korvaamatta lehdet millä tahansa muulla kirjallisuudella, jota talossa olisi vaikka puille takaisin jakaa.
            Lehtien pinnallisuus ei haittaa. Sehän viihdyttää, kuten kaikki hyväksikäyttöön perustuva populaarikulttuurin aines, johon kuuluvasta vastuusta voi yhteiskunnan siunauksella vapauttaa itsensä. Ärsyynnyn vasta ns. vakavia henkilöjuttuja lukiessani, sillä niiden diskurssissa on aina muutamia jatkuvasti toistuvia ilmaisuja, jotka kielivät kerrassaan sietämättömästä maailmankuvasta.
            Esimerkiksi: ”Mistä nipistää aikaa itselle?”
            Kenen aikaa se sitten on, ellei itsen? Jos elää todellisuudessa, jossa valtaosa kuluvasta ajasta ei tunnu omalta ajalta, onkohan tehnyt ihan hyviä valintoja?
            Entäs sitten: ”Anna itsellesi lupa olla laiska!”
            Tai: ”Nyt saa nauttia!”
            Onko se sodan perua vai minkä, tämä ajattelu, että ihan inhimillisen ilollisuuden oikeutukseksi pitää saada jotain jatkuvaa vertaisryhmätukea?
            En osaa samastua sukupolveen, jonka tehdasasetuksena on uhrautuminen ja jonka pitää joka kerta erikseen perustella itselleen oikeus iloon.
            Enkä nyt keksi tähän mitään pehmentävää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti