tiistai 17. tammikuuta 2012

Robin ja countdown to kokaiiniöverit?


Parina kesänä 1011-vuotiaana en tehnyt juuri muuta kuin skeittasin. Käytin isän seitsemän numeroa liian isoja kahdeksankymmentäluvun farkkuja, jotka piti kääriä yhdeksän kertaa. Ylävartaloni hintelyyttä peitin polviin asti ulottuvalla MicMacin t-paidalla.
            En ollut hyvä skeittari. Ollieni oli välttävä, pääsin hädintuskin katukivetyksen yli (joka oli kelvollisen skeittarin merkki) enkä uskaltanut edes laskea rampista alas.
            Keskinkertaisuuteni skeittarina ei kuitenkaan haitannut. Olin menossa mukana. Niin intensiivisesti, että päädyin jopa keräämään kavereideni kanssa Kuopion Julkulan asukkailta 300 nimeä adressiin, jossa puollettiin skeittipuiston rakentamista kaupunginosaan. (Savon Sanomat teki meistä jutunkin. Kuvatekstissä luki: 11-vuotias Erkka Mykkänen puuhaa kavereidensa kanssa skeittipuistoa Julkulaan. Kuvassa kylläkin pällisteli 7-vuotias naapurin poika, jonka ärrävika takuulla välittyi kuvasta.)
            Lopulta teini-iän kömpelyys, Counter-Strike, nettiporno ja pakastepizzat veivät voiton skeittiharrastuksestani.
            Suomen Justin Bieberin, Robin Packalenin eli Robinin eilen julkaistu kappale Frontside Ollie on palauttanut tämän kaiken mieleeni. (Robinhan siitettiin minun aktiivisimpina skeittiaikoinani.)
            Frontside Ollie kertoo tarinan pojasta, joka menettää skeittikaverinsa Tommin tytölle, joka tekee täydellisen frontside ollien. Käänteentekevässä C-osassa tarinan päähenkilö löytää uuden skeittikaverin. Se on, ironically enough, vanhan Tommi-kaverin isosisko – jonka frontside ollie sattuu myös olemaan täydellinen.
            En tunne Robin Packalenin taustaa, mutta jostain syystä videossa ei näytetä hänen skeittaamistaan. Kyse saattaa olla siitä, ettei Robin osaa skeitata. Ei se mitään, skeittaaminen on vaikeaa. Olen myös lukenut kirjallisuudentutkimuksen teoriaa sen verran, etten oleta teoksen esittäjän olevan sama kuin hänen tulkitsemansa tarinan päähenkilö.
            On kiinnostavaa nähdä, missä Robin on huomenna, ylihuomenna, kahden vuoden päästä. Nythän hän on kertsittänyt tajuntaamme noin alle kaksi vuorokautta.
            Ensimmäinen ajatus on tietysti, että siinä viiden-kuuden vuoden päästä hän tukehtuu omaan oksennukseensa.
            Mutta ehkei niin käykään. Viime aikoina on alkanut tuntua, että lapsi- ja teinitähtien kehnoista kohtaloista on alettu ottaa opiksi. Justin Bieber on kohta jo ööli-iässä, ja jaksaa vain jauhaa yhä perhearvoistaan. Anna Abreu vaikutti Nyt-liitteen jutussa ihan tasapäiseltä. Antti Tuisku kerkesi pari vuotta rakentaa identiteettiään tuntemattomien tyttöjen kehujen varaan, mutta selvisi ilmeisesti umpikujastaan yhdellä sohvatalvella.
            Suuri osa Robinin musiikkivideon saaneista ironisista katselukerroista perustunee pätkän implisiittiseen kutsuun. Siis siihen, jota jo keskiajalla kuultiin mukulakivetyillä toreilla: Lippuja näytökseen! Näe kiitetyn tragedian ensimmäinen osa!
            Mutta ehkä Robinille ei tosiaan käy, siis siinä kliseisessä mielessä, niin huonosti. Kunhan hän pysyy erossa Pikku G:stä.

7 kommenttia:

 1. Must sen videon kommentointi on liittynyt lähinnä sen homoeroottiseen subtekstiin. Ja siihen et se on skeittitrancea.

  VastaaPoista
 2. Mä tulkitsin niin että siinä C-osassa ilmestyvä uusi hahmo, isosisko, on juurikin tämän ensimmäisen tytön isosisko. Lyriikathan menevät "Parin viikon jälkeen tyttö Tommin unohtaa. Mä skeittaankin jo sen isosiskon kaa." En ole mikään asiantuntija ja tässä on eittämättä erilaisia käytäntöjä, mutta yksi peukalosääntöhän lienee se, että pronomini (tässä se) viittaa edellisen lauseen subjektiin (tässä tyttö).

  Vähän tämän jälkeen Robin laulaa "Sivuosaan Tommi jäi, se sisko veti yllättäin". Tämäkin on mielenkiintoinen kohta. Jos kyseessä olisi Tommin sisko, miksei Robin sanoisi "sen sisko veti yllättäin"? Yksi mahdollinen ja ajattelemisen arvoinen selitys on se, että Robin ei halua ajatella uutta skeittikaveriaan vanhan skeittikaverinsa siskona, vaan käyttää sisko-nimitystä sisko-toisesta-äidistä-merkityksessä, mikä olisi mielenkiintoinen tapa käsitellä sukupuolta skeittaukseen liittyvissä sosiaalisissa kiemuroissa.

  Lopuksi haluaisin nostaa esiin joitakin huomioita "sivuosaan Tommi jäi"-lausahduksesta. Tämänhän voi tulkita niin, että verkostoissa "sivuosissa" ovat ne ihmiset, joilla on vähemmän suhteita kuin muilla (alussa päähenkilö menetettyään Tommin, lopussa Tommi menetettyään tytön). Toisaalta sen voi tulkita päähenkilön omien mielenliikkeiden kannalta. Alussa, vaikka päähenkilö on jäänyt sivuosaan Tommin elämässä, Tommi on silti hänen elämässään tärkeässä roolissa. Tommi jää sivuosaan vasta, kun päähenkilö löytää itselleen uuden skeittauskaverin - hän pääsee yli Tommista ja tätä kautta ehkä pääsee omassa elämässäänkin taas pääosaan. Ehkä samoja teemoja joista edellinenkin kommentoija puhuu, tosin itse en osaisi sanoa onko kyseessä homoeroottisuus vai homososiaalisuus.

  VastaaPoista
 3. Tosin nyt kun asiaa mietin, tuon sisko-asian tulkinta varmaan riippuu siitä onko "se" puhekielinen ilmaus sanalle "hän" vai "tämä". Joo, ehkä mä jatkan elämääni,

  VastaaPoista
 4. Sinä & Counter-Strike? Tuntuu jotenkin uskomattomalta, vaikka peilaan tätä kommenttia monen vuoden ystävyyteen. :D

  VastaaPoista
 5. j, määhän olin monessa klaanissakin! enkä paljon muuta tosiaan tehnyt pitkään aikaan. jonkinlainen herätys oli, kun veljen kaverit tulivat käymään, avasivat oven pimeään huoneeseen, jossa sähisin ruokalautasten keskellä kuin joku kesyttämätön kissaeläin. tyypit sanoivat jotain sellaista kuin "hyi helvetti että täällä haisee pahalle"!

  VastaaPoista
 6. ja allun analyysi on niin tiukkaa, että siihen pitää perehtyä paremmalla ajalla!

  VastaaPoista
 7. Olliet ja skeittirampit toivat muistoja mieleen, äänimaailmaa myöten - laudat paukkuu kesäillassa!

  VastaaPoista