perjantai 20. huhtikuuta 2012

Vanhainkoti Autereessa tapahtuu taas


Bongasin romantillisesti mummolan vintiltä Olympia-kirjoituskoneen, 50-luvulla Länsi-Saksassa valmistetun. Luulin sen olevan epäkunnossa, mutta ihmeellisesti siinä ei ollut mitään muuta huollettavaa kuin mustenauha (tai sen vaihto).

Olen koneesta varsin innoissani. Olkoon retroilua tai vintageilua tai ihan mitä vaan, mutta kaikki se paska aside: on siinä vaan jotain aivan erityislaatuista, kun paukuttaa menemään kovaäänisesti kerralla "valmistuvaa" tekstiä Courier-fontilla. Siinä tuntee aidosti linkittyvänsä osaksi jonkinlaista oikeiden kirjailijoiden jatkumoa, ihan vaan tekemisen meiningin kautta. Käsittämätöntä, mihin jotkut kilvet ja waltarit ovat noilla pystyneet.

Koska edellisessä postauksessani mainitsemani proosakässäri on ainakin jonkinasteisesti toistaiseksi valmis ja odottelen erään instanssin mielipidettä sen pätevyydestä ja potentiaalisesta julkaisumielekkyydestä, kirjoituskoneella kirjoittaminen tuntuu nyt juuri oikealta asennonvaihdokselta. Saatuani viimeinkin jonkin ison kirjoitusprojektin ammattimaisesti loppuunsaatetuksi, tuntuu siltä kuin olisin tavallaan valmistunut kirjoituskoulusta, tehnyt lopputyöni. Ja valmistumista seuraa tietenkin tunne siitä, että ehkä pikku hiljaa pitäisi oikeasti alkaa oppia kirjoittamaan, niin kuin oikeasti. Lieneekö siihen parempaa välinettä kuin jumalauta kirjoituskone.

Koska en siis halua kelpo kirjoitusvireen laantuvan, kyselin Facebookissa kavereilta ehdotuksia tarina-asetelmaksi. Tarkoituksena oli, että tarttuisin johonkin ehdotuksista ja alkaisin sitten vain hakata Olympiaani ja katsoa mihin päädyn. Ja että julkaisisin tekstiä täällä sivu kerrallaan.

K:n ehdotus vanhainkodin naamiaisista yhdistyi T:n ehdotukseen kaupan ryöstöstä. Hauskintahan tässä on se, että pääsen näin jatkamaan taannoin aloittamaani kertomusta vanhainkoti Autereesta. Jotkin seikat vanhainkodin arjessa ovat toisin, mutta yhtä kaikki, tässä on ensimmäinen sivu, saa kommentoida ja ehdottaa jatkoa ja ihan mitä vaan, tää on nyt tosi osallistavaa settiä, tästä se lähtee (kuva suurenee klikkaamalla):


ps. En tiedä kuinka mielekästä tämä nimenomaan sivu kerrallaan julkaiseminen on, mutta katsotaan nyt!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti